Dit event is al begonnen/geweest.

Tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens

Tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens

Amersfoort
12.00 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 6

Plaats:
Amersfoort - Utrecht
Deelnemers:
Min. 3 - max. 6

Deelnemers 4 / 6

Leeftijd:
< 49 jaar
Kosten:
€ 13,00
Uitleg kosten:
Ticket voor entree tentoonstelling. MJK is gratis entree
 

Omschrijving

Al eeuwen is de mens geïnteresseerd in de bijzondere dieren die op aarde rondstruinen. Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van DierenPark Amersfoort komt Kunsthal KAdE van met de tentoonstelling ‘Wonderbaarlijke Wezens’.

Sinds de oudheid wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dieren vanuit de behoefte deze mysterieuze schepsels te kunnen duiden. Zo schreef de Griekse filosoof Aristoteles vol verwondering over de natuurlijke wereld en besteedde veel tijd aan het observeren, bestuderen en rangschikken van dieren. On Marvellous Things is een verzameling anekdotes over de natuurlijke wereld, traditioneel toegeschreven aan Aristoteles, maar waarschijnlijk opgeschreven door navolgers. Sommige van deze teksten zijn gebaseerd op rationele waarnemingen, anderen komen voort uit mythische verhalen en geruchten over het nog mysterieuze, magische dierenrijk.

Kunstenaars Jordan Herregraven, Paul van der Eerden en Romy Muijrers reageren met sculpturen en tekeningen op de cryptische omschrijvingen zoals: ‘Men zegt dat in Byzantium de egels kunnen onderscheiden wanneer de geest uit het noorden en uit het zuiden waait, en prompt hun holen veranderen; wanneer de zuidenwind waait […]’.

Sinds de 20ste eeuw kan iedereen bijna elk dier tot in detail bekijken in dierentuinen, waar inmiddels gelukkig ook steeds meer aandacht is voor het welzijn van dieren. We ontdekken steeds meer: hoe de dieren leven en communiceren, waarin ze op ons lijken en waarin juist niet. Zijn de oude hiërarchieën, waarbinnen de mens dominant is, nog wel houdbaar? Hoe kijkt een dier eigenlijk naar een mens en hoe communiceren ze onderling en met ons? Tegen welke beperkingen lopen we als menselijke dieren aan in onze pogingen ons tot andere wezens te verhouden en ze te kunnen begrijpen?

In een van de zalen onderzoeken kunstenaars de relatie tussen mens en dier: Greta Alfaro toont een stilleven met natuurlijke krachten die onze menselijke kaders overstijgen, Annabelle Binnerts onderzoekt de beeldvorming van dieren in verhalen, Philip Emde maakt werkt over de knuffeldieren uit onze kindertijd, Amalia Pica doet onderzoek naar de communicatie met en tussen mensapen, Philip Ullman maakt 3D animaties met hybride wezens en Tuomas A. Laitinen onderzoekt de mogelijkheden in de communicatie tussen mens en octopus in zijn sculpturen en video's.

In het filmkabinet is een film te zien van Mircea Cantor, waarin een verhoogde staat van paraatheid te zien is bij een ontmoeting tussen twee natuurlijke vijanden. Wat zegt de spanning, die voelbaar is in de ruimte, over onze rol ten opzichte van de dieren?

Het wordt deze dag een druilerige dag dus ideaal om naar een tentoonstelling gezellig te gaan. Trotseer jij het mindere weer om met mij mee te gaan om deze tentoonstelling te bewonderen. We kunnen in het Kadecafe wel gezellig een drankje doen.

Graag tot snel
  •     01 July om 09:27 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     01 July om 03:38 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     29 June om 14:00 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     28 June om 13:07 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     28 June om 11:15 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag