Dit event is al begonnen/geweest.

Stadswandeling Almelo

Stadswandeling Almelo

Almelo
15.00 - 16.30

Deelnemers 1 / 8 (min. 5)

Plaats:
Almelo - Overijssel
Deelnemers:
Min. 5 - max. 8

Deelnemers 1 / 8 (min. 5)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 5,00
Uitleg kosten:
Kosten gids
 

Deelnemers 1 / 8

Minimaal 5

Omschrijving

De stadswandelingen in Almelo worden al decennia lang georganiseerd onder begeleiding van ervaren stadsgidsen van het Wevershuisje. Midden in het hart van Almelo, bij de Grote Kerk, vindt u een uit het begin van 1600 stammende stadsboerderij. Een karakteristiek oud huisje met vakwerkmuren, wand- en plafondschilderingen.

In het Wevershuisje is er een permanente expositie van VAN VLAS TOT LINNEN, met o.a. een 300 jaar oud weefgetouw, spinnewielen, diverse textielwerkvormen en oude gereedschappen.

We bewandelen de historische wandeling, die ons leidt langs de plaatsen van de fabriqeurs die voor de ontwikkeling van Almelo als vooraanstaande textielstad hebben ingestaan.
Bij voldoende aanmeldingen wordt een gids geboekt.

Geschiedenis van Almelo
Almelo is ontstaan in de 11e eeuw op een kruispunt van land- en waterwegen. Vanaf het begin van het ontstaan van de stad is Almelo een levendig handelscentrum met schippers, vissers, boeren en ambachtslieden. Dankzij de ligging op een kruispunt van land- en waterwegen heeft de stad zich kunnen ontwikkelingen tot een bloeiende textielstad met hoogstaande ondernemers. Landhuizen en villas zoals de Bellinckhof herinneren ons vandaag de dag aan welgestelde families die in Almelo hebben gewoond.

1600 - 1800
Tussen 1600 en 1800 waren er veel huisweverijen. De komst van de stoommachine in 1830 zorgde er voor dat de productie volledig fabrieksmatig werd. De infrastructuur werd verbeterd door middel van kanalen en spoorlijnen. Vanuit de wijde omgeving kwamen arbeiders naar Almelo waardoor het bevolkingsaantal snel toe nam. Er kwamen zelfs arbeiders uit Turkije, Spanje en Italië om hun geluk te beproeven in Almelo.

In 1795 besloot Napoleon dat alle rechtspraak en wetgeving een staatszaak waren. Als gevolg moest het gekoesterde Stadboek worden ingeleverd bij het provinciebestuur in Zwolle.

Vanaf 1970
Vanaf 1970 nam de productie in lagelonenlanden toe, waardoor ook de concurrentie toenam. Hierdoor moesten veel fabrieken in Almelo noodgedwongen sluiten. Door het gebrek aan werk in andere sectoren steeg de werkloosheid enorm. Noodgedwongen probeerde Almelo dit probleem op haar eigen(wijze) manier op te lossen. Een grote vernieuwing van de stad was het gevolg. Veel textielfabrieken zijn verdwenen maar een aantal bijzondere gebouwen zijn behouden als eerbetoon aan de rijke textielindustrie van Almelo.

Deze tegenslag was slecht voor de Almelose economie, maar was het begin van een ommezwaai voor de stad. Industriële gebouwen moesten plaats maken voor woningen, winkels, cultuurvoorzieningen en veel groen.
  •     17 November om 13:45 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     16 November om 23:11 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     27 October om 16:54 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     27 October om 14:17 Overijssel
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag