Dit event is al begonnen/geweest.

Nationaal Monument Oranjehotel Nazi-gevangenis

Nationaal Monument Oranjehotel Nazi-gevangenis

Den Haag
14.45 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 20

Plaats:
Den Haag - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 20

Deelnemers 4 / 20

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 12,50
Uitleg kosten:
Ticket om binnen te komen.
 

Omschrijving

Een eigen audiotour door de gevangenis en wat filmpjes over de gevangenis zouden ons zo'n beetje 1.5 uur bezig houden. Ik heb er zin in, jij ook?

Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom niet toegankelijk. Het complex kwam leeg te staan en zelfs sloop dreigde. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als herinneringscentrum en museum door koning Willem-Alexander geopend. In het Nationaal Monument Oranjehotel hoort u nu indrukwekkende verhalen over onrecht, angst, en onzekerheid. Maar ook over hoop, solidariteit en geloof in vrijheid. In de vaste tentoonstelling en films ziet u onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Nazi's hier ruim 25.000 mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep uit alle hoeken van Nederland die de Duitse wetten had overtreden: Veelal verzetsstrijders, maar ook Joden en Jehova's Getuigen en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex Oranjehotel genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die er waren opgesloten.

Besef hoe kwetsbaar vrijheid is in deze gevangenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Onder de gevangenen zaten bekende mensen, zoals de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, George Maduro, Pim Boellaard, Corrie ten Boom, Trix Terwindt, Anton de Kom, Simon Vestdijk, Henri Pieck en Heinz Polzer (Drs. P.). Samen met vele andere, minder bekende personen. Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van jarenlange opsluiting in verschillende Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt. Zij werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
  •     04 August om 13:55 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     04 August om 11:59 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     03 August om 01:01 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     01 August om 21:18 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag