Dit event is al begonnen/geweest.

Midzomeravondvaart - Jufferswaard

Midzomeravondvaart - Jufferswaard

Wageningen
18.45 - 22.00

Deelnemers 11 / 20

Plaats:
Wageningen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 11 / 20

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 26,24
Uitleg kosten:
Ticket kosten
 

Omschrijving

De rust is weergekeerd op de Rijn, het werkvolk en de meeste waterrecreanten zijn naar huis of hun vakantieadres. Direct vanaf het vertrek genieten we van het mooie rivierlandschap, wat een sprookjesachtig tafereel op kan leveren. Een gids aan boord geeft uitgebreid uitleg. De tocht voert langs de Wageningse Berg naar de oever van de Jufferswaard, waar de Renkumse en de Heelsumse beek samenkomen. De Jufferswaard is gelegen tussen Renkum en de Rijn, ten oosten van de papierfabriek. Dit mooie natuurgebied is in 2015 opnieuw ingericht en tijdens deze vaart is goed zichtbaar hoe de natuur zich hier ontwikkeld heeft.
De terugreis vindt plaats bij invallende duisternis op de rivier.

Inbegrepen: Een wandeling onder begeleiding van een gids.
Meenemen: Stevig schoeisel wordt aangeraden!
Legende:
https://www.beleven.org/..._kwadenoord

Jufferswaard
De naam Jonckfrouwenwaardt is al bekend in de Middeleeuwen. In 1402 wordt de naam voor het eerst vermeld in een akte van de Heerlijkheid Doorwerth. Waarschijnlijk is het gebied vernoemd naar een van de jonkvrouwen van het kasteel. Of zou het toch – zoals sommige Renkumers beweren – een verwijzing zijn naar de dolende jonkvrouwe (De witte juffer van Kwadenoord) uit de legende van het nabij gelegen kasteel Grunsfort? Maar wees gerust tijdens een wandeling kom je nu alleen nog beekjuffers tegen – het tengere familielid van de libelle.

De Wolfhezer beek, de Heelsumse Beek en de Papiermolenbeek stromen als één beek, genaamd de Heelsumse beek, door de Jufferswaard naar de Nederrijn. Van oudsher monde Heelsumse beek uit in de Nederrijn onderaan de Noordberg. De waterplassen in de Jufferswaard zijn ontstaan toen de klei is afgegraven om er stenen van te bakken in de steenfabrieken in de omgeving.

In 2005 heeft het Waterschap in overleg met Staatsbosbeheer een duiker in de dijk aangelegd om de plassen met de Heelsumse beek te verbinden, de plassen dreigden te verdrogen. Nu worden de plassen gevoed met water uit de beek. Sindsdien is het aantal broedvogels aanzienlijk toegenomen, waaronder de zomertaling, bergeend, de kleine plevier, het porseleinhoen, de lepelaar, de knobbelzwaan en de zwarte zwaan.

In 2015 heeft het Waterschap de beekloop verlegd door de Jufferswaard, de beek mondt sindsdien via een vistrap uit naast de oude Veerweg in de Nederrijn. Op de vistrap kunnen vissen via speciale elementen steeds 7 centimeter omhoog klimmen om in de beek te gaan paaien.

Steenfabriek in de Jufferswaard
In de Jufferswaard werd in 1875 een steenfabriek gebouwd. De klei voor de bakstenen kwam uit kleiputten in de Jufferswaard. In het begin werd de klei met paard en wagen opgehaald. Later werd de klei met een stoomlocomotief naar de ovens gebracht.

De klei mocht tot maximaal 1,30 meter diep afgegraven worden. De bovenlaag van 30 cm moest apart gelegd worden en na afgraven en aftichelen weer teruggelegd worden. Na egalisatie van het terrein werd er opnieuw met gras ingezaaid.
  •     09 June om 21:43 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 May om 09:39 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     30 May om 08:46 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     22 May om 15:06 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     09 May om 13:13 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     09 May om 13:13 Overijssel
    heeft zich aangemeld.
  •     26 April om 05:55 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     14 April om 09:59 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     12 April om 18:07 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     07 April om 09:17 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     06 April om 11:04 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     06 April om 09:11 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag