Dit event is al begonnen/geweest.

LAST MINUTE: Wandeling door bos en over de hei ca 9 km

LAST MINUTE: Wandeling door bos en over de hei ca 9 km

Lage Vuursche
11.00 - 13.30

Deelnemers 8 / 9

Plaats:
Lage Vuursche - Utrecht
Deelnemers:
Min. 6 - max. 9

Deelnemers 8 / 9

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 4,00
Uitleg kosten:
Zelf afrekenen
 

Omschrijving

Het wordt lekker weer morgen! Ga je mee wandelen in het mooie gebied rond De Kuil van Drakensteyn? We lopen langs de hei van De Stulp, over een landgoed en door het bos van De Vuursche. Naderhand kunnen we wat drinken en (wie wil) lunchen bij het relaxte bosrestaurant waar we ook starten. Het kan daar druk zijn op zondag, dus neem voor de zekerheid ook zelf iets te drinken of te eten mee.


Geschiedenis
De eerste schriftelijke bronnen over de Stulp dateren uit de 14de eeuw. Het gebied maakte deel uit van de bezittingen van de Heer van Drakenburg, schout van Utrecht. Hij werd in 1346 zelfs tot ridder geslagen.
De Stulp ligt op de grens van Utrecht en Noord-Holland, wat vroeger grensperikelen veroorzaakte. Het was eeuwenlang privé-bezit.
In1964 is De Stulp aangekocht door de Staat, in 1966 kwam het in beheer van Staatsbosbeheer.
Het gebied bestond in eerste instantie uit heidevelden, met hier en daar een verhoging ten behoeve van de jacht. Zo’n verhoging is bijvoorbeeld de Konijnenberg vlakbij Lage Vuursche. In de loop der jaren is de meeste hei door bos verdrongen.
De Stulp is heel heuvelachtig. Een gevolg uit de tijd dat het hier nog één grote zandverstuiving was. Die was ontstaan doordat schapen te veel weg graasden en de wind vrij spel kreeg. Staatsbosbeheer heeft de zandverstuiving tot staan gebracht.

Wat kunt u er verwachten?
De Stulp bestaat voor groot deel uit heide- en stuifzandgebied o.a. een 40 hectare groot heideterrein waar Charolais-koeien grazen. De begrazing heeft tot doel, de heide open te houden en gebeurt in afgesloten gebieden, die wel voor publiek toegankelijk zijn.

Behalve heide en zand ook wat gemengd bos en vennetjes. Het meest bekend is het Pluismeer.
Het Pluismeer is vermoedelijk ontstaan nadat het veen hier was afgegraven om aan brandstof te komen (bron: boek Van Heuvelrug tot Duin van Staatsbosbeheer)
In 1996 is het Pluismeer schoongemaakt. Het voedselrijke slib is afgevoerd, om zo de oorspronkelijke venvegetatie (zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan, veenpluis) de kans te geven terug te keren.
De flora en fauna bij het Pluismeer zijn kwetsbaar. Een deel van het Pluismeer is daarom voor de koeien afgesloten. Ook mogen mensen er niet komen. Wie er toch komt, kan door de boswachter bekeurd worden. Omdat wandelaars het verbod vaak negeerden is het lage prikkeldraad vervangen door een hek.
Het water van het Pluismeertje wordt regelmatig gemeten. De uitslag zegt iets over de zuurgraad van de bodem van het meertje. Bij het Pluismeer was een paar eeuwen geleden ook landbouw. In de buurt van het Pluismeer zijn de gegraven sleuven nog te zien.

In de buurt van het Pluismeertje maakt bos plaats voor heide. Enige jaren geleden zijn de heidevelden achter het paleis Soestdijk open gekapt, zodat de heide terugkwam. Deze velden droge en natte heide worden nu in stand gehouden door ze te laten begrazen. In het bos van de Stulp liggen diverse grafheuvels, gemerkt door het Rijksinstituut voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB).
Lees meer
  •     30 March om 09:25 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 20:06 Flevoland
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 19:09 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 19:09 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 18:41 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 18:16 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 18:14 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 18:12 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag