Dit event is al begonnen/geweest.

Excursie - Verdronken land van Saeftinghe

Excursie - Verdronken land van Saeftinghe

Nieuw Namen
09.45 - 13.00

Deelnemers 1 / 15 (min. 3)

Plaats:
Nieuw Namen - Zeeland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 15

Deelnemers 1 / 15 (min. 3)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 10,00
Uitleg kosten:
Kosten ticket
 

Deelnemers 1 / 15

Minimaal 3

Omschrijving

Het Verdronken Land van Saeftinghe is het grootste brakwaterschor van West-Europa. In de Middeleeuwen lagen hier dorpjes en zelfs een kasteel. Maar de natuur heeft het hier in de 14e en 16e eeuw overgenomen. Verschillende overstromingen in deze periode hebben ervoor gezorgd dat er weer dagelijks water in en uit Het Verdronken Land van Saeftinghe stroomt. De slikken en schorren die zijn ontstaan, vormen een trekpleister voor vogels. Tienduizenden vogels komen hier voedsel zoeken, broeden, rusten en overwinteren.

Flora & fauna
De diversiteit aan planten en dieren in Het Verdronken Land van Saeftinghe is groot. Dit komt doordat Saeftinghe een belangrijke locatie is voor trekvogels, het gebied een zoete en zilte bodem heeft en doordat het gebied iedere dag onder invloed staat van het getij van de Westerschelde. Deze variatie en afwisseling zie je terug in de planten en dieren die hier leven. Algemene broedvogels zijn de tureluur, rietgors, gele kwikstaart en blauwborst. In de winter is het gebied rijk aan overwinterende eenden en ganzen en duizenden oeverpiepers. Zoutminnende planten voeren hier de boventoon.

Legende
Er bestaat een volkslegende over het ontstaan van dit gebied. De dorpsbewoners van Saeftinghe zouden ijdel en hoogmoedig geweest zijn, wat een hoofdzonde is. Op een dag ving een visser een zeemeermin en de zeemeerman wilde natuurlijk zijn vrouw terug. De visser weigerde, waarop de zeemeerman dreigde: Het land van Saefthinghe zal vergaan, alleen zijn torens zullen blijven staan (ook wel: Namen, Namen zal vergaan, alleen zijn toren zal blijven bestaan, naar het dorp Namen, dat eveneens in de golven verdween). Soms ziet men in het gebied witte gedaanten in de mist. Dat zouden de geesten van verdronken mensen zijn die hier blijven ronddwalen.

Excursie: Verdronken Verhalen van Saeftinghe
Onder begeleiding van een deskundige gids wandel je in ongeveer 1,5 uur bijna 3 kilometer over het buitendijks gelegen plankierpad en het ruigenlaarzenpad. Tijdens deze excursie vertelt de gids je de meest bijzondere verhalen over de geschiedenis, geologie, flora en fauna van het Verdronken land van Saeftinghe.

Deze excursie is aan te raden als je voor het eerst Saeftinghe bezoekt en je het leuk vindt om je wat meer te verdiepen in die achtergrond.

Breng voor of na de excursie een bezoek aan de expositie over het Verdronken Land van Saeftinghe (toegang is inbegrepen in het excursietarief). Deze expositie neemt je mee door alle facetten van dit beschermde Natura 2000-gebied: de bijzondere getijdennatuur, het weidse landschap en de rijke geschiedenis.

Geopark
De werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft de Scheldedelta erkend als 'Global Geopark'. Dat is een speciale status voor gebieden met onder meer een bijzondere ontstaangeschiedenis. Volgens UNESCO laat het landschap duidelijk menselijke invloeden en klimaatverandering zien. Dat maakt de plek uniek. De Scheldedelta is nu het tweede geopark in Nederland. De Hondsrug in Drenthe en Groningen is het sinds 2013.

Belangrijke info
Niveau: gemiddeld. Basis (wandel)conditie is voldoende. Meenemen van kinderen in draagzak/buggy is niet toegestaan. Minimale leeftijd om deel te nemen is 8 jaar. Niet geschikt voor een rolstoel
Schoeisel: goed passende hoge laarzen of stevige goed aan te snoeren schoenen zijn vereist (niet vasttapen)
Kleding: je kleding kan vies worden, dus neem schone kleding mee voor na de excursie. Stem je kleding af op het weer
Overige tips: neem voldoende drinken mee (geen alcohol en afval mee naar huis) en bij zonnig weer hoofdbedekking en zonnebrandcrème
Lees voor je boeking en bezoek de algemene voorwaarden voor excursies
(https://www.hetzeeuwselandschap.nl/algemene-voorwaarden)
  •     20 April om 17:54 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     14 April om 10:20 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     15 March om 16:31 Zeeland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag