Avondopenstelling Kasteel Ammersoyen

Avondopenstelling Kasteel Ammersoyen

Ammerzoden
19.45 - 22.00

Deelnemers 16 / 20

Plaats:
Ammerzoden - Gelderland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 16 / 20

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 14,50
Uitleg kosten:
Ticket Kosten; Museumjaarkaart is geldig!
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

Tijdens de donkere dagen voor kerst organiseren kasteel en Koetshuis Ammersoyen een sfeervolle avondopenstelling. Een unieke gelegenheid om kasteel Ammersoyen te beleven bij het licht van kaarsen en kerstlichtjes.

Een kasteel rondwandelen in het schemerdonker is een speciale ervaring. Tijdens de rondgang bezoeken we onder meer de grote zaal met het feestelijk gedekte banket, het vrouwenverblijf en de torenkamers, maar ook de brouwkelder, de kerker en meer!

Onderweg zijn gidsen aanwezig die ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van Ammersoyen en over hoe kerst er in de middeleeuwen uitzag.

Kasteel Ammersoyen
Het kasteel is een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Nederland. De oorspronkelijke opzet door een Van Herlaer van omstreeks 1300 is goed behouden, ondanks verbouwingen in de 17e eeuw. Ammersoyen is met zijn vierkante plattegrond met vier hoektorens een voorbeeld van het door graaf Floris V geïntroduceerde kasteeltype. Dit type is wegens de goede verdedigbaarheid vaker toegepast. Uitzonderlijk is dat Ammersoyen als één geheel is gebouwd, terwijl de meeste middeleeuwse kastelen in verschillende bouwperioden door uitbreiding en aanbouw tot stand kwamen. Bij de bouw lag het kasteel in of aan de Maas, maar snel daarna, in 1354, veranderde de loop van die rivier. De hoofdburcht van Ammersoyen is sindsdien bijna altijd omringd geweest door een gracht, evenals de voorburcht.

In 1386 veroverde Willem van Gelre het kasteel na een kort beleg nadat Arent van Hoemen, die met zijn heerlijkheid schatplichtig was aan Gelre, de kant van zijn tegenstandster Johanna van Brabant had gekozen. Willem liet het na aan zijn bastaardzoon Johan. In de 15e eeuw verwisselde het kasteel verschillende malen van handen: in 1405 verwierf de broer van Willem van Gulik (graaf van Gelre) Reinoud IV van Gelre het kasteel, die het overdeed aan zijn bastaardzoon Willem van Wachtendonk, die het in 1424 verkocht aan Johan van Broeckhuysen (-1442), die een slotkapel liet bouwen in het kasteel.

Via overerving en een huwelijk met Johans achterkleindochter Walravina van Broeckhuysen werd het kasteel in 1494 verkocht aan Otto van Arkel. Een belegering in 1513 door Habsburgse troepen richtte schade aan (die waarschijnlijk daarna weer door de Van Arkels werd hersteld), maar een zwaarder lot trof Ammersoyen in 1590, toen brand het kasteel zwaar teisterde. Heer George van Arkel kwam hierbij om het leven en zijn weduwe had slechts geld voor een gedeeltelijk herstel onder leiding van George's zoon Otto van Arkel. Pas na het einde van de Tachtigjarige Oorlog werd tot algeheel herstel overgegaan. Twee gevelstenen met de jaartallen 1648 en 1667 maken duidelijk dat de herbouw in die periode plaatsvond. Opvallend daarbij is dat Thomas Walraven van Arkel, de toenmalige kasteelheer, Ammersoyen in middeleeuwse stijl herstelde. Het kasteel kreeg weer zijn oorspronkelijke contouren, maar het interieur werd aangepast aan de eisen die in de 17e eeuw aan comfort werden gesteld. In het rampjaar 1672 wist de familie het kasteel te sparen voor plunderende Franse soldaten door hen een grote som geld te betalen. In 1693 stierf de familie Van Arkel echter uit en kregen achtereenvolgens de families van Lichtervelde, Van Vilsteren, De Ribaucourt en De Woëlmont Ammersoyen het kasteel in bezit, maar bewoonden het allen slechts zelden of helemaal niet. Arthur baron de Woëlmont, die vanaf 1856 heer van Ammersoyen was, liet het interieur van het kasteel geheel in de geest van zijn tijd aanpassen in neogotische stijl. Hij verkocht geleidelijk zijn bezittingen. Op 31 januari 1873 verkocht hij het kasteel met de resterende delen van de heerlijkheid aan de katholieke parochie te Ammerzoden. Het kasteel werd in 1876 in gebruik genomen als klooster door de orde der Clarissen.
  •     Vandaag om 00:00 Utrecht
    Ticket gekocht
  •     18 November om 07:26 Noord-Brabant
    ik heb nog geen ticket
  •     17 November om 14:22 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     17 November om 09:33 Gelderland
    Heb een museumjaarkaart
  •     14 November om 19:03 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     03 November om 20:56 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     01 November om 11:28 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     30 October om 18:14 Noord-Brabant
    Ik heb de museumkaart
  •     30 October om 18:10 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     29 October om 17:07 Noord-Brabant
    Museumjaarkaart
  •     29 October om 07:27 Noord-Brabant
    Ik heb een museum jaarkaart.
  •     27 October om 10:54 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     27 October om 10:39 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     26 October om 17:50 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     26 October om 17:02 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag