Are We Smart Enough to Know How Smart Plants Are

Are We Smart Enough to Know How Smart Plants Are

Nijmegen
20.00 - 22.00

Deelnemers 2 / 6 (min. 3)

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 6

Deelnemers 2 / 6 (min. 3)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 8,50
Uitleg kosten:
Ticket, gratis voor Radboud Reflects abonnees
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 2 / 6

Minimaal 3

Omschrijving

Wie gaat er mee naar deze interessante lezing met gesprek? Het duurt tot 21.30 uur. Voor wie wil, kunnen we erna nog een drankje doen.

Hoe is het om een plant te zijn? Kunnen planten intelligent gedrag vertonen, ook al hebben ze geen hersenen? Kunnen planten pijn lijden? En hebben ze misschien zelfs een vorm van bewustzijn? Moeten we onze kijk op planten radicaal herzien? Kom luisteren naar filosoof Paco Calvo, schrijver van het boek Planta Sapiens, over de opmerkelijke wereld van plantenintelligentie.

Hoe is het om een plant te zijn?
Planten hebben geen hersenen, geen neuronen, maar volgens filosoof Paco Calvo zijn planten wel degelijk intelligent. In plaats van ze te zien als passieve organismen, stelt hij dat planten verrassend goed kunnen leren, risico’s inschatten, vooruitplannen en familieleden herkennen. Calvo breekt daarmee met het idee dat intelligentie alleen bij dieren of mensen te vinden is. Wat is intelligentie dan eigenlijk? Welke vormen van intelligentie vertonen planten?

Maar daar stopt het niet. Calvo suggereert zelfs dat planten misschien een eigen, unieke ervaring van de wereld hebben. Het klinkt vreemd, maar volgens hem moeten we de mogelijkheid serieus overwegen. Als planten stress ervaren, kunnen lijden en zelfs een soort bewustzijn hebben, wat betekent dat voor onze omgang met hen? Moeten we de gewassen die we telen voor voedsel niet alleen als producten, maar als gevoelige wezens behandelen die recht hebben op een goed leven?

Wat planten ons leren over onszelf
Wat kunnen we leren over onszelf, over intelligentie en over bewustzijn, door naar planten te kijken? Onderzoek naar de slimmigheden van planten daagt onze vooroordelen over bewustzijn en intelligentie uit. Als planten zo intelligent blijken te zijn, zonder brein of zenuwstelsel, wat zegt dat dan over onze eigen opvattingen van wat ‘slim’ is? Zijn we in staat om voorbij onze menselijke beperkingen te kijken en de wereld van planten echt te begrijpen? Of blijven we gevangen in het idee dat intelligentie alleen draait om neuronen en hersenen? Kortom: zijn we slim genoeg om te weten hoe slim planten zijn?

Na zijn lezing gaat Paco Calvo in gesprek met diercognitiefilosoof Bas van Woerkum-Rooker over plantenintelligentie.

De voertaal is Engels.

Over de spreker
Paco Calvo is cognitiewetenschapper en filosoof aan de Universiteit van Marcia in Spanje. Hij geeft leiding aan het Minimal Intelligence Lab (MINT Lab), dat zich richt op de studie van cognitie bij planten. In zijn werk combineert hij biologie, cognitieve wetenschap en filosofie. Hij schreef het boek Planta Sapiens: de ontdekking van plantenintelligentie, dat vorig jaar in het Nederlands verscheen bij uitgeverij Noordboek.
Lees meer
  •     Vandaag om 00:21 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     21 March om 08:12 Gelderland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag