Het heelal vanaf Km3net in de diepzee door dr Buis

Het heelal vanaf Km3net in de diepzee door dr Buis

Amersfoort
20.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 10

Plaats:
Amersfoort - Utrecht
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 7 / 10

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 7,50
Uitleg kosten:
Toegang lezing. Restituties tot 7 dagen voor evenement
 

Adresgegevens

Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 7 / 10

Nog 3 plekken vrij

Omschrijving

De Cubic Kilometer Neutrino Telescope, de KM3NeT, is een Europese onderzoeksinfrastructuur op de bodem van de Middellandse Zee.
Dr. Ernst-Jan Buis ( TNO, Delft en Nikhef, Amsterdam) deeltjesfysicus aan de Universiteit van Utrecht, systeemingenieur geeft de lezing over de KM3NeT: een kijk op het heelal vanaf de diepzee
Voor het onderzoek aan kosmische straling wordt momenteel een van de meest merkwaardige maar ook complexe wetenschappelijke experimenten is in aanbouw: de KM3NeT neutrino telescoop.
Dit experiment wordt momenteel geïnstalleerd op de bodem van de Middellandse Zee en zal het mogelijk maken om neutrino’s te observeren die afkomstig zijn van hoog energetische objecten in ons universum. Daarnaast zal het ook de mysterieuze eigenschappen van dit deeltje ontrafelen: neutrino’s zijn elementaire deeltjes die slechts sporadisch een interactie met hun omgeving aangaan. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Neutrino’s kunnen vrijwel ongehinderd door het heelal reizen en dat kan veel informatie opleveren over bronnen diep in het universum. Aan de andere kant vraagt de detectie van neutrino’s om een gigantische detectie volume. Het detectiemedium van KM3NeT zal uit een kubieke kilometer zeewater bestaan, dat uiteindelijk door middel van een sensornetwerk met 6000 ogen en oren in de gaten gehouden zal worden.
In deze voordracht bespreekt dr. Buis het wetenschappelijk doel, het concept en de implementatie van KM3NeT. Recent heeft KM3NeT een mooie observatie gedaan, die ook uitgebreid aan bod komt.

Ernst-Jan Buis is opgeleid als deeltjesfysicus aan de Universiteit van Utrecht en verkreeg zijn doctorstitel aan de Universiteit van Amsterdam in 2002 op het gebied van experimentele hoge energiefysica. Tijdens zijn promotieonderzoek werkte Ernst-Jan aan een van de experimenten van de Large Hadron Collider en verbleef hij 2.5 jaar op CERN, ‘s werelds grootste onderzoekslaboratorium voor onderzoek aan elementaire deeltjes nabij Genève. Na zijn promotie deed Ernst-Jan stapte hij over naar ruimtevaartonderzoek en werkte hij aan verschillende projecten, zoals ESA’s ruimtemissie naar de planeet Mercurius en de LISA missie die zwaartekrachtsgolven zal detecteren in de ruimte vanaf 2036. Inmiddels is Ernst-Jan terug in de deeltjesfysica en werkt hij als systeemingenieur aan het KM3NeT experiment. Naast zijn onderzoek geeft hij les aan de technische universiteit in Delft.

Ga je mee voor een vervolg in de deeltjesfysica?
  •     Vandaag om 13:24 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     Vandaag om 08:53 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     Vandaag om 07:57 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     Vandaag om 07:39 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     Vandaag om 07:32 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     Vandaag om 07:26 Overijssel
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag