Volksbuurtmuseum Wijk C - Utrecht

Volksbuurtmuseum Wijk C - Utrecht

Utrecht
12.00 - 14.30
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 20 (min. 5)

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 4 / 20 (min. 5)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 7,50
Uitleg kosten:
Kosten ticket; Museumkaart is geldig!
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 4 / 20

Minimaal 5

Omschrijving

De volksbuurt was vroeger een buurt waar het gewone volk woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken.

Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. In de wijk woonden grote gezinnen in kleine krotwoningen. De bewoners leefden vooral buiten. Iedereen moest keihard werken voor een paar centen en er was veel armoede. Maar er was ook veel saamhorigheid en solidariteit.

Hoewel Wijk C als enige wijk in Utrecht nu nog met een letter wordt aangeduid, is de wijk inmiddels erg veranderd. Nog steeds leven we dicht op elkaar en er liggen ook nu allerlei uitdagingen in het samenleven. In het museum vertellen inwoners van Utrecht hoe zij aankijken tegen thema's die in de volksbuurt spelen en nog steeds actueel zijn.

De volksbuurt van 100 jaar geleden bestaat niet meer, maar het heeft op deze plek wél het Volksbuurtmuseum opgeleverd.

Familie De Jong
Stap in het leven van familie de Jong en ontdek grote en kleine verhalen uit het gewone leven in een Utrechtse volksbuurt.

Tijdelijke Expositie
Ik kom uit Ondiep is het verhaal van Jac de Groot. Net als zijn vader houdt Jac van fotograferen. En net als zijn vader groeit hij op in Ondiep. Nu wonen zijn dochter en kleinkinderen in deze Utrechtse wijk, waar verschillende generaties van oudsher dicht bij elkaar leven. De fotocollectie van Jac, met zijn familie als middelpunt, toont dit leven in een volksbuurt door de tijd heen. Op de achtergrond registreert hij ook de verandering in deze oorspronkelijke arbeiderswijk.

Aviva Brouwer en Sanne Sprenger, medebewoners van Ondiep en makers van de tentoonstelling, hebben de wijk van dichtbij zien veranderen. Dat komt niet alleen door het verloop van tijd, maar ook door veranderende ideeën over wonen en samenleven. Met het slopen en vervangen van de kleine en tochtige huisjes, verdwijnt ook langzaam de gemeenschapszin die oude volkswijken kenmerkt.
Daarom hebben zij, net als Jac, vastgelegd wat er nog is voordat het verdwijnt. Aan de hand van zijn foto’s en anekdotes hebben zij met fotograaf Tahné Kleijn hedendaagse scènes gemaakt van Jac en zijn familie. Samen vormen zij een eerbetoon aan het kleine en alledaagse van een langzaam verdwijnend fenomeen.
  •     27 November om 15:04 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     05 November om 21:56 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     01 November om 23:12 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 October om 07:22 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     30 October om 17:38 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag