Nassaudag - Breda

Nassaudag - Breda

Breda
13.00 - 16.00

Deelnemers 7 / 20

Plaats:
Breda - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 7 / 20

Leeftijd:
25 - 49 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Omschrijving

Op tweede Pinksterdag wordt de jaarlijkse Nassaudag in de binnenstad van Breda georganiseerd. Tijdens deze dag zal de rijke historie van Breda en de Nassaus centraal staan. Wist je dat de wieg van de koninklijke familie in Breda staat? Er zijn veel activiteiten voor jong en oud; een roofvogelshow, zandsculpturen, een oude ambachtenmarkt, oud Hollandse spelletjes en veel rondleidingen bij o.a. het Kasteel van Breda.

https://bredanassaustad.nl/#programma

Huis van Nassau
De voetafdruk die door de Nassaus in Breda is achtergelaten, kunnen we ook nu nog terug vinden op vele locaties in de stad. Een bewijs dat zij eeuwenlang heer en meester zijn geweest en links en rechts een behoorlijke duit in het zakje hebben gedaan om Breda op te laten opstoten in de vaart der volkeren.

De band tussen het Huis Nassau en Nederland ontstond in 1403. Graaf Engelbrecht I van Nassau trouwde in dat jaar met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. Door hun groeiend familiebezit behoorden de Bredase Nassaus al snel tot de hoogste edelen van ons land. Zij kregen ook steeds belangrijkere functies toebedeeld van de Bourgondische en Habsburgse hertogen. Die bestuurden als landheren grote delen van de Nederlanden.

Zo bekleedde graaf Hendrik III van Nassau (1483-1538) hoge burgerlijke en militaire ambten. Ook was hij betrokken bij de opvoeding van keizer Karel V. De Nassaus woonden honderdvijftig jaar lang op het Kasteel van Breda. In deze periode gaven zij de aanzet voor de welvaart van Breda en brachten zij de stad tot ontwikkeling. De adel die op het Kasteel van Breda woonde, werkte als een magneet op de kunstsector, edelsmederij, design en architectuur.

Het Huis Nassau en ons koningshuis
Wie aan de Nassaus denkt, denkt aan het koningshuis. Het Huis Oranje-Nassau werd voor het eerst genoemd in 1544. Willem I, graaf van Nassau-Dillenburg (1533-1584) – beter bekend als Willem van Oranje of Willem de Zwijger – erfde toen het Zuid-Franse prinsdom Orange van zijn neef René van Chalon (officieel René graaf van Nassau en prins van Chalon-Oranje). Als prins Willem is hij de stamvader van het Huis Oranje-Nassau. De titel prins verkreeg hij door vererving van zijn neef René van Chalon.

Op het gebied van de Nassaus is er veel te zien en te beleven in Breda: er is heel veel bijzonders overgebleven uit die tijd: het Kasteel van Breda, waar de Nassaus resideerden (nu Koninklijke Militaire Academie), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk (waar maar liefst 9 Nassaus én de eerste Prins van Oranje begraven liggen onder prachtige grafmonumenten), het Begijnhof, tientallen hofhuizen van leden van de hofhouding, een jachtslot, het prachtige stadspark Valkenberg (waar de Nassaus hun valken lieten jagen), het is bijna te veel om op te noemen.
  •     11 May om 10:21 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     05 May om 13:52 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 17:38 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 13:39 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 12:18 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     27 April om 12:12 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag